Oznake na automobilskim gumama – Kako ih tumačiti?

Prilikom odabira guma za svoj automobil, vozači prvenstveno gledaju dimenziju i cijenu gume, ali gume imaju mnogo drugih parametara koji su napisani na EU naljepnici i bočnici gume, koji govore puno više o gumi, te su ponekad i bitniji za vozače od same dimenzije i cijene gume. 

EU oznake guma

Europskom direktivom koja je stupila na snagu od 01.srpnja 2012. godine, svaka guma mora imati upisanu oznaku ekologije koja je podijeljena u 3 kategorije:

 • Štedljivost
 • Prianjanje
 • Buka

Prva kategorija se odnosi na štedljivost gume odnosno potrošnju goriva, druga na prianjanje gume na mokroj podlozi, dok treća na buku gume, vanjska razina buke koju guma proizvodi prilikom vožnje.

Oznake ekologije ili popularnije nazvane EU oznake, se nalaze na naljepnicama koje se mogu pronaći na svim novim gumama.

Na gore prikazanom primjeru naljepnice, guma je svrstana u „B“ ekonomski razred potrošnje goriva, u „B“ kategoriju prianjanja na mokroj podlozi, te je razina buke prikazana s dva vala i iznosi 72 dB.

Oznake na bočnici gume

Osim na EU naljepnici, oznake o performansama gume, mogu se pronaći i na bočnici. Na samoj bočnici gume, prikazano je mnogo informacija pa krenimo redom.

Oznake na bočnici gume prikazuju:

 • Širinu gume u milimetrima
 • Postotak visine naspram širine gume
 • Radijalnu oznaku
 • Promjer naplatka u inčima
 • Indeks nosivosti
 • Indeks brzine

Navedeni parametri na prvu mogu izgledati komplicirano i kompleksno, no pokušat ćemo ih objasniti jedan po jedan uz grafičke prikaze, te ćemo pokušati pojasniti kako se zapravo dolazi do koje vrijednosti.

Oznake dimenzije gume:

Prva oznaka na bočnici gume je dimenzija gume koju većina vozača prvo zapaža. Ova oznaka je možda i najbitnija oznaka automobilske gume, pošto predstavlja osnovne parametre gume, kao i parametre upotrebljivosti.

Pod oznake dimenzije gume spadaju:

 • Širina gume u milimetrima
 • Postotak visine naspram širine gume
 • Radijalna oznaka
 • Promjer naplatka u inčima
 •  

Oznaka nosivosti:

U nastavku oznake dimenzije gume navedena je nosivost gume. Sama nosivost se odnosi na nosivost po kotaču, tako da u prethodnom primjeru imamo nosivost “91” što bi po tablici niže označavalo nosivost od 615 kg po kotaču.

Prilikom odabira adekvatnih guma za svoj automobil, nosivost možemo izračunati jednostavnim matematičkim postupkom:

Alfa Romeo 147 – 1.6

Guma: 205/55R16 91V

Težina vozila: 1730 kg

Indeks nosivosti 91 : 615 kg

Ukupna nosivost: 615 kg x 4 = 2460 kg

2460 kg – 1730 kg = 730 kg (rezervirana dodatna nosivost)

Guma također može imati i XL oznaku što označava na engleskom jeziku Extra Load ili prevedeno pojačanu nosivost čime se dobije dodatna rezervirana nosivost po kotaču.

Oznaka brzine:

Zadnje što je ostalo u nazivu 195 65 R15 91H označava index brzinu gume. Indeks brzine gume označava brzinu vožnje automobila do koje je sigurno voziti na određenim gumama. Nakon što se pređe zadana brzina, guma se počinje intenzivno zagrijavati, te guma može eksplodirati.

Gledajući naš početni primjer gume, indeks brzine je H, što označava maksimalnu brzinu gume od 210 km/h.

Ostale oznake na gumama:

Od ostalih oznaka imamo M+S (ili kako se još piše M-S, M&S, M.S te MS) što označava specijalni dizajn gume za blato i snijeg (uglavnom ovdje pričamo o zimskih gumama). Ovakve gume se popularno još nazivaju cjelogodišnje gume.

Osim M+S oznake, zimske gume mogu imati i oznaku “3PMS” što označava “A three-peak mountain snowflake” ili jednostavnije objašnjeno, gume za zahtjevnije sniježe terene.

Ovakve gume uglavnom se koriste za terene koji u zimskoj sezoni imaju značajniju količinu snijega kako bi osigurali dodatnu sigurnost i prianjanje na otežanim uvjetima. Niže je karta gdje je potrebno koristiti gume sa 3PMS oznakama tijekom zimske sezone.

Sljedeće oznake su manje popularne, te ih pronalazimo samo na posebnim gumama.

 • „Inside/Outside“ je oznaka koja se nalazi na asimetričnim gumama, te označava način montaže gume
 • „Rotation“ oznaka prikazuje predviđeni smjer rotacije gume kod guma visokih performansi
 • „TWI – Tread wear Indicators“ oznaka ukazuje na istrošenosti gume, tj. razinu gazišta od 1.6 mm. Ako se guma istroši do razine ove oznake, guma bi se trebala obavezno zamijeniti

Kako odabrati prave gume za svoj automobil?

Kod odabira guma cijena varira ovisno o proizvođaču gume te brandu gume. Na tržištu se može pronaći vrlo povoljnih guma, većinom proizvođača iz Kine (Aplus) te Indonezije (Laufenn) dok ima i budget guma od renomiranih proizvođača tipa Barum (Continental budget brand) ili u srednjem takozvanom “best buy” segmentu gdje se nalazi Hankook, a sam premium segment drže Pirelli, Continental i Michelin.

Najraširenije dimenzije za standardna vozila su 175/65 R14, 185/65 R15, 195/65R15, 205/55 R16 te 225/45 R17 na kojima se vozi veliki broj vozila trenutno, ali trendovi se mijenjaju i sve više vozila prelazi iz najpopularnijih R15 i R16 u R17 i R18 dimenzije.

Kod odabira guma također treba uzeti u obzir navike i potrebe vozača. Ukoliko se automobil koristi samo za gradsku vožnju i kratke relacije, dovoljne su standardne gume iz budget ili srednjeg razreda s indeksima brzine S,T ili H te 13”-15”. Za one zahtjevnije vozače koji prelaze dosta kilometara preporučuju se gume s oznakom HP (High Performance) koje pružaju nešto bolje performanse u vožnji, dok za vrlo zahtjevne vozače sa snažnijim vozilima se preporučuju gume s oznakom UHP (Ultra high performance) gdje se radi o indeksima brzine W,Z ili ZR te naplatku većem od 16” koji pruža maksimalnu iskoristivost performansi vozila. Valja napomenuti da gume iz budget i srednjeg razreda također imaju HP/UHP gume, ali nisu iste performanse kao gume Premium proizvođača gdje je tehnologija daleko naprednija, što u konačnici rezultira s višom cijenom Premium guma.

Leave a Comment